Hvorfor føler dine øjne tørt og grusomt? Er det tørt øje syndrom eller noget andet?

Mange mennesker besøger øjenlægen med en fælles klage: “Jeg har lyst til, at sand er i mine øjne, når jeg vågner om morgenen.” De klager over, at deres øjne gør ondt, kløe, brænde eller føle sig grådige, som om et lille stykke sand eller partikel sidder fast i øjet. De klager også over at have en vanskelig tid at åbne deres øjne og synes at være meget følsomme for lys.

Når de gør det til øjenlægen, har de allerede købt flere typer over-the-counter øjendråber forsøger at finde en lettelse.

Selvom dråberne nogle gange giver en kortvarig lindring, oftest dråberne bare stikker eller brænder lidt og ikke hjælper alt så meget (og hvis de hjælper, synes cyklen bare at starte igen om morgenen).

Hvis du føler, at dine øjne er grådige og irriterede, kan du opleve en bestemt tilstand. Følgende betingelser kan forårsage en grådig følelse i dine øjne.

Tørt øjesyndrom

Tørøje øjne syndrom er den mest almindelige årsag til en gritty følelse i dine øjne. Tørrøgesyndrom forårsager ofte en sand, grådig følelse om morgenen, som normalt bliver værre hele dagen. Tørre øjne med varierende sværhedsgrad kan forårsage ubehagelige, irriterende symptomer.

Hvis dine øjne er tørre, kan dine øjne brænde meget mere end de kløe. Din vision kan også synes at svinge meget, og det kan tage et stykke tid at have et godt, klart syn om morgenen. Desuden producerer dine øjne ikke så mange tårer om natten, fordi dine øjne er lukkede og tårfilmen er ustabil og mangler kvalitet og kvantitet.

Selv om kunstige tårer er en god start til at behandle tørre øjne, er det vigtigere, at typen og mærket af kunstig tåre bruges som specificeret af din øjenlæge. Det er vigtigt at se din øjenlæge, fordi nogle gange øjendråber ikke er nok. Du må muligvis indgyde en gel eller salve i dine øjne, før du går i seng om natten for mere beskyttelse.

Din læge kan også anbefale specielle receptpligtige lægemidler eller øjenprocedurer, såsom punktlig okklusion, til behandling af din tørre øjne.

Natlige Lagophthalmos

Hvis du klager over sand i dine øjne, kan din læge måske spørge dig om nogen, som din ægtefælle, nogensinde har fortalt dig at du sover med dine øjne åbne. Du tror måske, at din læge er nået for langt med det spørgsmål, men nattlig lagophthalmos er en almindelig betingelse, især hos børn.

I nogle mennesker lukker øjenlågene ikke hele vejen og efterlader hornhinden i øjet udsat for atmosfæren hele natten lang. Fordi du ikke blinker aktivt blokerer dine øjne betydeligt, og der udvikles en betændelse, kaldet keratitis. Dette kan forårsage lysfølsomhed og en meget stærk sandig, kedelig fornemmelse i dine øjne ved vævning om morgenen.

Lagophthalmos kan skyldes et par forskellige forhold. Hos børn er det normalt et anatomisk problem, der vokser hurtigt. Lagophthalmos kan også forekomme fra kosmetisk øjenlågkirurgi, der var lidt for aggressiv. Huden kan hæves eller strammes for meget, hvilket ikke tillader en fuld blink eller en tæt tætning mens du sover. Andre tilstande, såsom proptose forårsaget af skjoldbruskkirtlenesygdom, kan også forårsage lagophthalmos.

Personer med natte lagophthalmos bør ikke være bange for at flytte fra øjendråber mod at bruge tykkere øjensalver for at fremskynde helbredelse og reducere symptomer.

blefaritis

Blefaritis er en gruppe af tilstande, der påvirker øjenvipper, øjenlåg og øjenlågkirtler. Blefaritis er normalt forårsaget af bakterier, der er til stede på huden, men nogle mennesker, på grund af alder, hudændringer eller manglende god hygiejne, har tendens til at opbygge flere af disse bakterier på øjenlågene. Nogle gange kan øjenlågkirtlerne blive tilsluttet eller inficeret, hvilket forårsager dystfunktion i muskelkirtlen eller øjenstykker.

Blefaritis har tendens til at forårsage øjenrødhed og betændelse.

Personer med blepharitis kan vågne om morgenen med mere skorpefulde øjenlåg. Sommetider kan tørret slim falde ind i øjet, der forårsager irritation eller en sandkornig sensation.

Floppy Eyelid Syndrome

Floppy eyelid syndrome (FES) er en forholdsvis usædvanlig tilstand præget af løse øvre øjenlåg, der let vender ind ude. FES ses typisk hos overvægtige, midaldrende mænd. Nogle mennesker med FES lider også af obstruktiv søvnapnø.

Af og til kan personer med FES, når de sover eller ved et uheld flytter en bestemt måde på en pude, utilsigtet gøre øjenlågene indenfor ude. Behandling for FES omfatter ofte kunstige tårer for at reducere irritation og et antibiotikum, hvis tegn på infektion er til stede. Brug af tape eller et øjenskærm til at holde øjenlågene lukkede mens du sover, kan medvirke til at holde øjnene tørre.

Miljø

En gritty følelse i dine øjne kan også være forårsaget af det miljø, du bor i, herunder dit daglige hjem eller arbejdsmiljø. For eksempel kan en meget tør atmosfære forårsaget af et konstant løbende klimaanlæg medføre, at dine øjne bliver mindre smurt, hvilket gør dine øjne føle sig griste. Hvis du bor eller arbejder i nærheden af ​​en fabrik, kan dine øjne føle sig grådige på grund af høje niveauer af luftforurening. Din øjenlæge skal være i stand til at hjælpe dig med at bestemme miljømæssige faktorer, som kan bidrage til dine tørre og kviste øjne.

Medicin

Nogle lægemidler kan få dine øjne til at føle sig tørre og sandet. Hvis du regelmæssigt tager medicin, skal du overveje, hvilken virkning de kunne få på dine øjne. Nogle typer over-the-counter og receptpligtig medicin kan dehydrere øjnene og forårsage symptomer på tørre øjne. Har din øjenlæge tage et kig på dine nuværende medicin for at bestemme alternativer for dem, der kan være syndere.

Alder

Desværre udvikler mange mennesker en følelse af grinhed i deres øjne, når de bliver ældre. Tåreproduktionen har tendens til at falde og bliver mindre effektiv, da vi bliver ældre. Menopausale kvinder har tendens til at opleve tørre øjne sammen med andre symptomer på grund af skiftende hormoner i deres kroppe.

Et ord fra Verywell

En følelse af at have noget i dine øjne kan være meget irriterende. Hvis du vågner mere end én gang med en sand, grådig følelse i øjnene, skal du se din øjenlæge så hurtigt som muligt. Vær forberedt på at besvare følgende spørgsmål, som din læge kan spørge:

  1. Sover du med dine øjne delvis åbne?
  2. Er dine symptomer værre ved opvågnen?
  3. Gør dine symptomer bedre efterhånden som dagen går forbi?
  4. Sover du under en luftventilator eller loftventilator?

Din læge vil undersøge dine øjne under en spaltelampe for at se tegn på tørhed eller andre tegn på inflammation, såsom keratitis. Han eller hun vil indgyde en særlig plet for at se, hvor tørt eller betændelse forekommer på dit øje. Placeringen af farvningen vil give din læge spor om de underliggende årsager til disse symptomer og bestemme passende behandlingsmuligheder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *